Sastojci
·
Gris 1 čaša
·
Brašno (oštro) 1 čaša
·
Šećer 1 čaša
·
Prašak za pecivo 1 paketić
·
Vanilin šećer 1 paketić
·
Jabuke po potrebi i želji
·
Cimet po želji
·
Margarin za kolače po potrebi
Priprema
Predložene količine su ovdje isključivo informativno. Inače koju god veličinu čaše iskoristite biti će dobar recept. Samo pripazite da su omjeri namirnica raspoređeni u pravilnim trećinama.
U dublju posudu dodajte 1 čašu od 3 dcl brašna, istu čašu griza, te na kraju čašu šećera. Dodajte i jedan paketić praška za pecivo i paketić vanilin šećera. Sve suhe sastojke pomiješajte. Dno protvana nauljite i posipajte brašnom da se kolač ne zalijepi, a zatim preko svega rukama posipajte suhu smjesu (griz, šećer i brašno).
Sloj suhe smjese ne treba biti debeo, već
dovoljan da pokrije i da se kroz njega ne vidi dno protvana. Preko suhe smjese
posipajte obilnu količinu ribanih jabuka (nije ih potrebno cijediti prije) s
malo mljevenog cimeta. A preko jabuka ponovno posipajte suhu smjesu dok ih u
potpunosti ne prekrijete. Postupak ponavljajte sve dok imate jabuka i suhe
smjese, ili vam stane sve u protvan. Na kraju po kolaču naribajte margarin i
stavite ga peći u rernu na 200 stepeni oko 40 minuta ili dok ne vidite da je
dobio lijepu zlatnu boju.
0 komentari :
Objavi komentar