Sastojci
Tijesto
·
1 kg brašna za dizanje tijesta
·
1 kom svježi kvasac
·
1 kašika velika ravna soli
·
5 dcl mlijeka i još dodati po potrebi
·
1 dcl ulja
Fil
·
50 dg sira svježeg
·
12,5 dg margarina otopiti
·
1 kašika ravna soli
Premaz
·
1 kom kiselo vrhnje od 2 dl
·
2 kom jaja
Priprema
1. Zamijesi tijesto, ostavi 20 minuta da se diže, razvaljaj po mogućnosti u pravougaonik i premaži sa pola fila, preklopi i stavi drugu polovicu fila, ponovo preklopi i razvaljaj na 1 cm debljine. Reži po dužini na štapiće, uvrći ih i stavi u tepsiju. Poslaži ih u namazanu tepsiju ili na peki papir i pusti još malo da se dignu. Odozgo ih premaži sa:
odvoji od fila 3 kašike smjese dodaj 1 kiselo vrhnje, 2 cijela jaja i malo soli. Stavi ih peći na 180 C 30-40 minuta.
1. Zamijesi tijesto, ostavi 20 minuta da se diže, razvaljaj po mogućnosti u pravougaonik i premaži sa pola fila, preklopi i stavi drugu polovicu fila, ponovo preklopi i razvaljaj na 1 cm debljine. Reži po dužini na štapiće, uvrći ih i stavi u tepsiju. Poslaži ih u namazanu tepsiju ili na peki papir i pusti još malo da se dignu. Odozgo ih premaži sa:
odvoji od fila 3 kašike smjese dodaj 1 kiselo vrhnje, 2 cijela jaja i malo soli. Stavi ih peći na 180 C 30-40 minuta.
Napomena:
Da nadopišem, kako bi vam bilo lakše možete tijesto podijeliti na
4 dijela, svaki posebno razvaljati u pravougaonik, namazati sa sirom presaviti
dva puta da vam presavijeno bude 10 cm, još malo valjkom pritisnite, režite
široko 1,5 – 2 cm, uvrćite, lakše će vam biti i svi će biti otprilike iste
veličine.
Posluživanje
Od ove količine dobiju se dvije velike tepsije.
Od ove količine dobiju se dvije velike tepsije.
0 komentari :
Objavi komentar