Sastojci
Kore:
·
20 bjelanaca
·
20 kašika šećera
·
8 kašika brašna
·
8 kašika mljevenih lješnjaka
Fil:
·
20 žumanaca
·
20 kašika šećera
·
8 kašika brašna
·
1 l mlijeka
·
500 g margarina
·
250 g šećera u prahu
·
300 g lomljenog plazma keksa
·
300 g milka čokolade sa jagodom
·
100 g lješnjaka
dekorcija po želji
PRIPREMA KORA SA LJEŠNJACIMA
5 bjelanaca izradite mikserom i čim postanu čvrsti postepeno dodajte 5 kašika šećera.
Dodajte 2 kašike brašna i 2 kašike mljevenih lješnjaka, te lagano sve umiješajte.
Ulijte pripremljenu smjesu u kalup postavljen masnim papirom (moj kalup je 26 cm).
Stavite peći u zagrijanu rernu na 180 stepeni dok lagano ne porumeni.
Ponovite postupak još tri puta, tako da dobijete 4 kore.
PRIPREMA FILA SA ČOKOLADOM I KEKSOM
Umutite žumance, šećer, brašno i malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
U uzavrelo mlijeko dodajte pripremljene sastojke i kuhajte na laganijoj vatri dok ne postane gusto. Ostavite da se ohladi. Dodajte margarin sobne temperature koji ste predhodno izradili sa šećerom u prahu.
Umiješajte kutlačom lomljenu plazmu, mljevene lješnjake, isjeckanu čokoladu, bitno je da je fil sasvim ohlađen da ne topi čokoladu.
SLAGANJE
Kora-Fil-Kora-Fil-Kora-Fil-Kora
Kora-Fil-Kora-Fil-Kora-Fil-Kora
Možete ukrasiti po želji, mada sam ja cijelu tortu premazala sa šlagom i rubove prelila sa otopljenom i rashlađenom čokoladom, gore sam posipala šarene mrvice.
0 komentari :
Objavi komentar