Sastojci
Kora
·
6 bjelanaca
·
250 g šećera
·
2 kašike brašna
·
1 kašika sirćeta
·
150 g čokolade
·
50 g margarina
Fil od vanile
·
6 žumanaca
·
250 g šećera
·
4 kašike gustina
·
2 pudinga od vanile
·
1 l mlijeka
·
375 g margarina
Fil od jagoda
·
600 g jagoda
·
250 g šećera
·
200 ml soka od jagoda
·
3 pudinga od jagoda
·
400 ml slatke pavlake
Priprema
Kora
1. Umutiti bjelanca sa šećerom u čvrst snijeg,
potom dodati sirće i mutiti još malo.
2. Varjačom polako umiješati brašno. Dobijenu smjesu sipati na pleh obložen papirom za pečenje.
3. Koru sušiti na 120°C 90 min.
4. Posebno otopiti čokoladu sa margarinom i preliti preko ohlađene kore.
2. Varjačom polako umiješati brašno. Dobijenu smjesu sipati na pleh obložen papirom za pečenje.
3. Koru sušiti na 120°C 90 min.
4. Posebno otopiti čokoladu sa margarinom i preliti preko ohlađene kore.
Fil od vanile
1.
U šerpu sipati 9 dl mlijeka i kuhati dok ne
proključa.
2.
Umutiti žumanca sa šećerom. Posebno razmutiti
gustin i puding od vanile sa preostalim mlijekom. Zatim sjediniti umućena
žumanca sa smjesom od pudinga pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj
temperaturi dok se ne zgusne.
3.
U ohlađeni fil dodati omekšan margarin i umutiti.
Fil od jagoda
1. Sjediniti izmiksane jagode, šećer i polovinu soka od jagoda pa kuhati 5 minuta.
1. Sjediniti izmiksane jagode, šećer i polovinu soka od jagoda pa kuhati 5 minuta.
2. Preostali sok razmutiti sa
pudingom od jagoda pa sipati u smjesu od miksanih jagoda i kuhati dok se ne
zgusne.
3. U ohlađenu smjesu dodati polovinu šlaga od
slatke pavlake i umutiti.
Finalni postupak
1. Koru premazati filom od vanile, zatim nanijeti fil od jagoda i ukrasiti preostalim šlagom.
1. Koru premazati filom od vanile, zatim nanijeti fil od jagoda i ukrasiti preostalim šlagom.
0 komentari :
Objavi komentar