Sastojci
Biskvit
·
11 bjelanjaka
·
11 kašika šećera
·
3 kašike krušnih mrvica
·
20 dg mljevenih oraha
·
1 vanilin šećer
·
1 prašak za pecivo
Premaz za biskvit verzija 1
·
20 dg bombona lješnjak karamela
·
2 kašike mlijeka (po potrebi dodati još)
Premaz za biskvit verzija 2
·
20 dg nutele
Fil
·
11 žumanjaka
·
11 kašika šećera
·
3 kašike gustina
·
2 dl mlijeka
·
20 dg tamne čokolade
·
1 margarin ili putar /25 dg /
Priprema
Biskvit
Bjelanjke miksati da budu čvrsti dodati šećer i dalje miksati, dodati krušne mrvice, orahe i prašak za pecivo. Peći u većoj tepsiji, kada se ohladi prerezati na pola.
Karamele rastopiti lagano u 2 kašike mlijeka i po potrebi dodati još mlijeka /da bude gustoće glazure od čokolade/, vrelo preliti preko biskvita /ova verzija 1 je bolja/, ali možete koristiti verziju 1 ili 2, ili kombinirati 1 i 2.
Fil
Žumanjke
miksati sa šećerom dodati gustin i to lagano kuhati u 2 dl mlijeka na pari ili
sasvim laganoj vatri, dodati čokoladu koja je prethodno malo otopljena. Kada se
zgusne ohladiti i dodati u kremu izrađeni margarin ili puter.
Postupak slaganja kolača
Biskvite preliti rastopljenim karamelom, staviti pola kreme na prvi biskvit, na
to staviti drugi bisvit i ostatak kreme. Odozgo posuti mljevenim orasima ili
sitno rezanim orasima.
Dobar tek !
Posluživanje
Nisam kolač pravila ali u receptu piše da za premaz možete koristiti verziju 1
ili verziju 2 prema vašoj želji ili možete kombinirati 1 i 2 verziju.
Verzija 2 je jednostavnija za napraviti.
Verzija 2 je jednostavnija za napraviti.
0 komentari :
Objavi komentar