Sastojci
·
400 ml mlakog mlijeka
·
1 svježeg kvasca
·
1 kašika kristal šećera
·
2 jaja
·
50 ml ulja
·
700 g glatkoga brašna
·
1 kašikica soli
·
1 l ulja za prženje
·
50 g šećera u prahu za posipanje
Po želji:
eurokrem, marmelada
eurokrem, marmelada
Priprema
U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti svježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smjesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smjesu.
Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti mikserom u prilično gusto tijesto. Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mjestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu.
Na
radnu površinu posutu brašnom istresti tijesto, malo ga premijesiti, posuti
malo brašnom, te razviti na 1 cm debljine. Čašom željene veličine iskružiti
krofne. Preostalo tijesto ponovo premijesiti, razviti pa isijeći dok ne
potrošite svo tijesto. Isječene krofne slagati na tacnu ili lim za pečenje. Kada su sve krofne
isječene prekriti kuhinjskom krpom, te ih ostaviti 20-tak minuta. Krofne stavljati u tavu tako da ona strana koja je bila na limu za pečenje
dolje u tavici bude gore. Peći na srednjoj temperaturi u prethodno zagrijanom
ulju.
Kada porumene okrenuti i zapeći ih i sa druge strane. Vaditi iz tavice na
kuhinjski papir da upije višak ulja. Još vruće krofne posuti šećerom u prahu i
napuniti po želji.
0 komentari :
Objavi komentar