Uživajte
Uskoro veliki broj recepata
domaće i strane kuhinje.
Home » , , » ZALIVENA PITA SA VIŠNJAMA U MOJOJ PORODICI OMILJENA POSLASTICA SA VIŠNJAMA PREDOBRA JE…

ZALIVENA PITA SA VIŠNJAMA U MOJOJ PORODICI OMILJENA POSLASTICA SA VIŠNJAMA PREDOBRA JE…

Written By Hmm Njam Kuhaj on utorak, 24. listopada 2017. | listopada 24, 2017


Sočna, slatka, prelivena šerbetom, ova pita je za prave ljubitelje slatkiša

Sastojci
·         1 pakovanje kora za pitu

Fil
·         4 kom jaja
·         1 čaša šećera
·         1 čaša ulja
·         1 čaša jogurta
·         1 čaša griza
·         1 kesica praška za pecivo
·         700-800 g višanja

Preliv
·         4 čaše vode
·         2 čaše šećera
·         1 kesica vanil-šećera

Priprema

Mjera je čaša od jogurta, od 180 ml
Prvo pripremite fil. Jaja i šećer pjenasto umutite mikserom. Dodajte griz pomiješan sa praškom za pecivo, ulje i jogurt. Sve zajedno umutite još malo dok se ne povežu sastojci.
Višnje operate, očistite od koštica i ocijedite.
Kore razdvojite i podijelite na 6 gomilica po 3 kore. Ostale kore, ako vam preostanu u pakovanju, odložite ili iskoristite za nešto drugo. Ovdje vam je potrebno samo 18 kora za 6 finih i tankih rolatića.

Prvu koru raširite i premažite sa 4-5 kašika fila, drugu stavite preko i uradite isto tako, pa stavite treću koru. Nju ne premazujete filom već po ivici poredate višnje. Pravite male gomilice od višanja i redajte ih gusto jednu do druge kako bi vam pita bila bogata i lijepo okrugla kada je smotate. Dakle, kada ste poredali višnje, urolajte kore u tanak i okrugao rolatić lagano pritiskajući i oblikujući ga. Tako uradite i sa preostalim korama. Pleh od rerne premažite sa malo ulja i redajte rolate praveći mali razmak između. Poprskajte pitu sa malo ulja odozgo prije pečenja.

Ispecite pitu u rerni zagrijanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni odozgo. Meni je bilo potrebno oko 15 minuta, a vi dužinu pečenja prilagodite svojoj rerni. Izvadite pitu i ostavite je da se ohladi. Hladnu pitu isijecite na parčad i prelijte vrućim sirupom.

Priprema sirupa: šećer stavite u šerpu zajedno sa vanil-šećerom, prelijte vodom i kuhajte dok ne provri povremeno mešajući da bi se šećer rastopio. Kuhajte 10  minuta, ne treba da bude gusto kao za baklavu. Vreo sirup prelijte preko ohlađene i isječene pite, prohladite malo i poslužite.
SHARE

About Hmm Njam Kuhaj

0 komentari :

Objavi komentar