TORTA OD ČOKOLADE TOTALNO PO MOM UKUSU
Sastojci
·
biskvitne kore
·
9 žumanaca
·
180 g šećera
·
180 g maslaca
·
180 g tamne čokolade
·
200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema)
·
50 g mljevenih keksića (npr. Lotus, medenjaci)
·
70 ml tamnog ruma
·
1 kašikica praška za pecivo
·
cimet, vanilija, allspice
·
9 bjelanaca + malo soli + kašikica limunovog soka
·
preljev za biskvitne kore
·
300 ml mlijeka
·
100 ml koktela tamnog ruma i čokoladnog likera
·
2 kašike Milka Choco Drink
·
kašikica vanilije
·
krema
·
600 ml vrhnja za kuhanje
·
600 ml mlijeka
·
100 ml baileysa ili čokoladnog likera
·
150 g tamne čokolade
·
100 g bijele čokolade
·
3 kom pudinga (čokolada, lješnjak, rum punč ili nougat premium)
·
100 g škrobnog brašna / gustina
·
150 g šećera
·
125 g maslaca
·
2 čašice (400 ml) vrhnja za šlag (30% m.m.)
·
1 paketić želatine
Glazura
·
100 g tamne kuverture
·
3-4 kašike ulja
·
po želji bijela kuvertura za šaranje po torti
·
čokoladni obruč
·
200 g tamne kuverture
Priprema
Prvo skuhamo kremu : u dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje.
Zakuhati sve sastojke za preljev i staviti na hlađenje dok pripremamo biskvite :
Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu – dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti.
Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa kašikom – dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165 C oko 20 minuta.
Na pladanj postaviti prvi biskvit, lagano ga natopiti. Dok se preljev upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu. Odvojiti mali dio za ukrašavanje i premaz uokolo torte, ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela.
Prvo skuhamo kremu : u dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje.
Zakuhati sve sastojke za preljev i staviti na hlađenje dok pripremamo biskvite :
Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu – dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti.
Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa kašikom – dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165 C oko 20 minuta.
Na pladanj postaviti prvi biskvit, lagano ga natopiti. Dok se preljev upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu. Odvojiti mali dio za ukrašavanje i premaz uokolo torte, ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela.
Filati kore, premazati dio sačuvane kreme uokolo torte i zagladiti špatulicom uronjenom u vrelu vodu. Staviti u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći. Otopiti kuverturu sa uljem za glazuru i preliti preko torte, zagladiti. Ukrasiti ružicama, opet vratiti u frižider da očvrsne.
Za čokoladni obruč otopiti kuverturu (na pari) i išarati po dvije trake pek-papira, prethodno izmjerene da odgovaraju dimenzijama torte. Staviti ih u frižider da očvrsnu, potom pažljivo prisloniti sredinu trake na tortu i sa obje ruke lagano sljubiti s ivicama torte. Ponoviti sa drugom trakom, spremiti u frižider na oko 30 minuta. Maknuti pek-papir i to je to!
Uživajte!
0 komentari :
Objavi komentar