Prekrasna poslastica, topi se u ustima, ne pre slatko, a
punog okusa!
Sastojci
· bijeli biskvit
· 5 bjelanjaka
· 5 kašika šećera
· 3 kašike ulja
· 4 kašike glatkog brašna
· pola paketića praška za pecivo
· krema
· 5 žumanjaka
· 150 g šećera
· 3 paketića vanil šećera
· 4 kašike gusitna Podravka
· 500 ml mlijeka
· 250 g maslaca
· 100 g čokolade za kuhanje
još potrebno:
· 200 g Petit Beurre keksa
· mlijeka za namočiti kekse
· 2 vrećice Dolcela šlag pjene
· kokosa za posipanje
Priprema
Biskvit
Izmiksati bjelanjke skoro do kraja, dodati šećer i ulje,
miksati do kraja. Lagano, lagano umiješati (ne mikserom) brašno pomješano sa
praškom za pecivo. Razvući smjesu kašikom u namašćenom i pobrašnjenom plehu.
Peći na 175 C oko 15 minuta dok sasvim malo požuti. Pečeno, mlako lagano
natopiti sa dvije kašike toplog mlijeka.
Krema
Žumanjke, gustin i dve kašike mlijeka izmiksati i ukuhati
u vruće mlijkeo kojem je dodan šećer. Kad je krema čvrsta, kuhana, u vruće
umiješati maslac. Kremu podjeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio umješati
omekšalu čokoladu, a drugi ostaje žut.
Slagati
Biskvit – crna krema – red petit keksa namočenih u
mlijeko – žuta krema – šlag pjena – posipati kokosom.
Napraviti dan ranije, mora malo odstajati. Pokriti
protvan prozirnom folijom, pa sljedeći dan staviti šlag pjenu po vrhu i posuti
kokos!!! Držati u frižideru, servirati hladno!
Posluživanje
Kolač se može raditi u obliku torte (26 cm), tada kod
slaganja na bijelu kremu staviti još jedan red petit keksa, tek onda šlag i
posipati kokosom!
0 komentari :
Objavi komentar