Uživajte
Uskoro veliki broj recepata
domaće i strane kuhinje.
Home » , » SNJEŽNA KRALJICA

SNJEŽNA KRALJICA

Written By Hmm Njam Kuhaj on utorak, 24. listopada 2017. | listopada 24, 2017

Prekrasna poslastica, topi se u ustima, ne pre slatko, a punog okusa!


Sastojci

·   bijeli biskvit
·   5 bjelanjaka
·   5 kašika šećera
·   3 kašike ulja
·   4 kašike glatkog brašna
·   pola paketića praška za pecivo
·   krema
·   5 žumanjaka
·   150 g šećera
·   3 paketića vanil šećera
·   4 kašike gusitna Podravka
·   500 ml mlijeka
·   250 g maslaca
·   100 g čokolade za kuhanje

još potrebno:
·   200 g Petit Beurre keksa
·   mlijeka za namočiti kekse
·   2 vrećice Dolcela šlag pjene
·   kokosa za posipanje

Priprema

Biskvit
Izmiksati bjelanjke skoro do kraja, dodati šećer i ulje, miksati do kraja. Lagano, lagano umiješati (ne mikserom) brašno pomješano sa praškom za pecivo. Razvući smjesu kašikom u namašćenom i pobrašnjenom plehu. Peći na 175 C oko 15 minuta dok sasvim malo požuti. Pečeno, mlako lagano natopiti sa dvije kašike toplog mlijeka.

Krema
Žumanjke, gustin i dve kašike mlijeka izmiksati i ukuhati u vruće mlijkeo kojem je dodan šećer. Kad je krema čvrsta, kuhana, u vruće umiješati maslac. Kremu podjeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio umješati omekšalu čokoladu, a drugi ostaje žut.

Slagati
Biskvit – crna krema – red petit keksa namočenih u mlijeko – žuta krema – šlag pjena – posipati kokosom.
Napraviti dan ranije, mora malo odstajati. Pokriti protvan prozirnom folijom, pa sljedeći dan staviti šlag pjenu po vrhu i posuti kokos!!! Držati u frižideru, servirati hladno!

Posluživanje
Kolač se može raditi u obliku torte (26 cm), tada kod slaganja na bijelu kremu staviti još jedan red petit keksa, tek onda šlag i posipati kokosom!
SHARE

About Hmm Njam Kuhaj

0 komentari :

Objavi komentar