Sastojci
Karamelizovani šećer sa bademom:
• 100 g šećera
• 50 g listića badema
Kore
• 135 g mljevenih badema
• 135 g šećera u prahu
• 4 belanca
Fil
• 5 žumanaca
• 100 g šećera u prahu
• 0,5 l mlijeka
• 4 kašike brašna
• 125 g margarina
• 300 g malina
Način pripreme
Karamelizovati 100 g šećera na srednjoj temperaturi. Kada šećer postane zlatno-braon boje, dodati 50 g listića badema i polako promiješati. Izliti smjesu u tankom sloju na papir za pečenje. Ostaviti da se ohladi, a zatim izmrviti na sitne komade.
Umutiti 5 žumanaca sa 100 g šećera u prahu. U malo mlijeka razmutiti 4 kašike brašna i dodati u umućena žumanca sa šećerom, a zatim sve to, uz neprestano miješanje, sjediniti sa prethodno zagrijanih pola litra mlijeka i kuhati nekoliko minuta na pari. Ostaviti da se ohladi, a zatim dobro umutiti sa margarinom.
Bjelanca pjenasto umutiti uz postepeno dodavanje 50 g šećera. U dobro umućenu smjesu dodati prethodno pomiješane mljevene bademe i ostatak šećera u prahu, a zatim lagano pomešati. Sipati smjesu u špric-kesu sa širokim nastavkom i na papiru za pečenje izliti dva diska prečnika 24 cm. Ubaciti u prethodno zagrijanu rernu na 180°C i peći oko 20 minuta.
Na donju koru ravnomjerno nanijeti polovinu fila, poredati maline, prekriti ih drugom polovinom fila i staviti gornju koru. Površinu posuti šećerom u prahu, a okolo ukrasiti komadićima karamelizovanog šećera sa bademom.
Prijatno!
Karamelizovani šećer sa bademom:
• 100 g šećera
• 50 g listića badema
Kore
• 135 g mljevenih badema
• 135 g šećera u prahu
• 4 belanca
Fil
• 5 žumanaca
• 100 g šećera u prahu
• 0,5 l mlijeka
• 4 kašike brašna
• 125 g margarina
• 300 g malina
Način pripreme
Karamelizovati 100 g šećera na srednjoj temperaturi. Kada šećer postane zlatno-braon boje, dodati 50 g listića badema i polako promiješati. Izliti smjesu u tankom sloju na papir za pečenje. Ostaviti da se ohladi, a zatim izmrviti na sitne komade.
Umutiti 5 žumanaca sa 100 g šećera u prahu. U malo mlijeka razmutiti 4 kašike brašna i dodati u umućena žumanca sa šećerom, a zatim sve to, uz neprestano miješanje, sjediniti sa prethodno zagrijanih pola litra mlijeka i kuhati nekoliko minuta na pari. Ostaviti da se ohladi, a zatim dobro umutiti sa margarinom.
Bjelanca pjenasto umutiti uz postepeno dodavanje 50 g šećera. U dobro umućenu smjesu dodati prethodno pomiješane mljevene bademe i ostatak šećera u prahu, a zatim lagano pomešati. Sipati smjesu u špric-kesu sa širokim nastavkom i na papiru za pečenje izliti dva diska prečnika 24 cm. Ubaciti u prethodno zagrijanu rernu na 180°C i peći oko 20 minuta.
Na donju koru ravnomjerno nanijeti polovinu fila, poredati maline, prekriti ih drugom polovinom fila i staviti gornju koru. Površinu posuti šećerom u prahu, a okolo ukrasiti komadićima karamelizovanog šećera sa bademom.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar