Kajsija
je voće koje je baš rasprorstanjeno i mnogi vole njen specifičan ukus. U mom
kraju se baš puno gaje, te se od njih prave sokovi, džemovi i slatka za zimu,
takođe se peče i rakija kajsijevača. Desi se godina, kao što je ova pa rod bude
baš obiman i onda domaćice pokušaju da iskoriste što više mogu.
Većinom
se sva zimnica sprema jedna za drugom, a to iziskuje dosta troškova. Međutim,
možete ostaviti kajsije potpuno bez sećera kako bi ih iskoristili za spremanje
svježeg džema ili slatka u sred zime.
Postupak
je slijedeći:
Pet
kilograma kajsija dobro oprati, skinuti im ljusku i samljeti na čistoj mašini
za meso.
U tu dobijenu
masu staviti supenu kašiku salicila, dobro izmiješati i sipati u tegle ili
flaše kao što bi i paradajz.
Odozgo
posuti sa malo salicila. Dobro povezati i zatvoriti flaše, ostaviti na hladno i
mračno mjesto.
Ovako
stavljene kajsije mogu da stoje dvije godine.
Recept je isproban i vrlo dobar.
Recept je isproban i vrlo dobar.
Sve ovo
treba raditi tako da u kajsije nikako ne kapne ni kap vode i u potpuno čistim
sudovima. Zimi kada vam zatreba džem, uzme se jedan kilogram ove mase, doda se
750gr šećera, sjedini se sa masom i prokuha vrlo kratko i dobije se potpuno svjež
džem.
Na isti
način možemo sačuvati i breskve. Ranije se to moglo raditi samo u vrijeme kada
kajsije sazru, danas imamo na pijacama i super marketima kajsije, što nas ne
ograničava u vremenu i možemo na taj način spremiti kada nam to vrijeme
dozvoli.
0 komentari :
Objavi komentar