Uživajte
Uskoro veliki broj recepata
domaće i strane kuhinje.
Home » , » Kajsija bez šećera

Kajsija bez šećera

Written By Hmm Njam Kuhaj on srijeda, 11. listopada 2017. | listopada 11, 2017

Kajsija je voće koje je baš rasprorstanjeno i mnogi vole njen specifičan ukus. U mom kraju se baš puno gaje, te se od njih prave sokovi, džemovi i slatka za zimu, takođe se peče i rakija kajsijevača. Desi se godina, kao što je ova pa rod bude baš obiman i onda domaćice pokušaju da iskoriste što više mogu.
Većinom se sva zimnica sprema jedna za drugom, a to iziskuje dosta troškova. Međutim, možete ostaviti kajsije potpuno bez sećera kako bi ih iskoristili za spremanje svježeg džema ili slatka u sred zime.
Postupak je slijedeći:
Pet kilograma kajsija dobro oprati, skinuti im ljusku i samljeti na čistoj mašini za meso.
U tu dobijenu masu staviti supenu kašiku salicila, dobro izmiješati i sipati u tegle ili flaše kao što bi i paradajz.
Odozgo posuti sa malo salicila. Dobro povezati i zatvoriti flaše, ostaviti na hladno i mračno mjesto.
Ovako stavljene kajsije mogu da stoje dvije godine.
Recept je isproban i vrlo dobar.
Sve ovo treba raditi tako da u kajsije nikako ne kapne ni kap vode i u potpuno čistim sudovima. Zimi kada vam zatreba džem, uzme se jedan kilogram ove mase, doda se 750gr šećera, sjedini se sa masom i prokuha vrlo kratko i dobije se potpuno svjež džem.
Na isti način možemo sačuvati i breskve. Ranije se to moglo raditi samo u vrijeme kada kajsije sazru, danas imamo na pijacama i super marketima kajsije, što nas ne ograničava u vremenu i možemo na taj način spremiti kada nam to vrijeme dozvoli.
SHARE

About Hmm Njam Kuhaj

0 komentari :

Objavi komentar