Uživajte
Uskoro veliki broj recepata
domaće i strane kuhinje.
Home » , » Diplomat torta

Diplomat torta

Written By Hmm Njam Kuhaj on petak, 13. listopada 2017. | listopada 13, 2017


Brza,jednostavna, i lagana torta bez maslaca..sa voćem! Možete je raditi sa bilo kojim voćem.


Sastojci

Kora:
·         5 jaja
·         100 g sećera
·         1 kesica vanilin sećera
·         2 kašike vrele vode
·         120 g brašna.

Fil:
·         1 l slatke pavlake (slatko vrhnje za šlag)
·         200 g šećera
·         1 kesica vanilin šećera
·         300 g svježeg voća (možete miješano: banane,kivi,maline,jagode,šumsko voće ili samo jednu vrstu)


Priprema

Rernu zagrijte na 170 °C.

Kalup okrugli podmažite maslacem i obložite papirom za pečenje (dimenzija 26-28 cm, možete koji želite).

Bjelanca odvojite od žumanaca, pa bjelanca umutite u čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera. Lagano umiješate jedno po jedno žumance u bjelanca,vodu,i brašno.

Sve izlijte u pleh i pecite oko 35 min. (Dio brašna možete zamijeniti mljevenim orasima iste težine)

Kora je gotova kad dobije zlatno-žutu boju ili ako se vrati u prvobitni položaj kad je blago pritisnete.
Pečenu koru ohladiti i presjeći je na tri dijela.

Slatku pavlaku rashladite i umutite je sa šećerom i vanilin šećerom, pa nafilujte prvu koru, pospite sjeckanim voćem, pa ponovite postupak sa ostalim korama.
Ohladite je dobro i dekorišite je po želji…

Moja izmjena:
-Ukoliko želite da vam budu mekše i sočnije kore možete ih malo natopiti voćnim sokom.
-Ja sam svaku koru namazala sa džemom od jagoda.
-U kremu sam dodala još 250 g posnog sira (quarka) i dobila sam osvježavajuću laganu kremu.
Jos sam dodala 1 želatin fix koji sam samo umutila u kremu jer naša slatka pavlaka nije baš čvrsta.
-Kod mene je samo sa sjeckanim jagodama i dodala sam vrlo malo šumskog voća.
SHARE

About Hmm Njam Kuhaj

0 komentari :

Objavi komentar