Brza,jednostavna, i lagana torta bez
maslaca..sa voćem! Možete je raditi sa bilo kojim voćem.
Sastojci
Kora:
·
5 jaja
·
100 g sećera
·
1 kesica vanilin sećera
·
2 kašike vrele vode
·
120 g brašna.
Fil:
·
1 l slatke pavlake (slatko vrhnje
za šlag)
·
200 g šećera
·
1 kesica vanilin šećera
·
300 g svježeg voća (možete miješano:
banane,kivi,maline,jagode,šumsko voće ili samo jednu vrstu)
Priprema
Rernu zagrijte na 170 °C.
Kalup okrugli podmažite maslacem i obložite papirom za pečenje
(dimenzija 26-28 cm, možete koji želite).
Bjelanca odvojite od žumanaca, pa bjelanca umutite u čvrsti snijeg
uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera. Lagano umiješate jedno po jedno
žumance u bjelanca,vodu,i brašno.
Sve izlijte u pleh i pecite oko 35 min. (Dio brašna možete zamijeniti mljevenim orasima iste težine)
Kora je gotova kad dobije zlatno-žutu boju ili ako se vrati u
prvobitni položaj kad je blago pritisnete.
Pečenu koru ohladiti i presjeći je na tri dijela.
Slatku pavlaku rashladite i umutite je sa šećerom i vanilin šećerom,
pa nafilujte prvu koru, pospite sjeckanim voćem, pa ponovite postupak sa
ostalim korama.
Ohladite je dobro i dekorišite je po želji…
Moja izmjena:
-Ukoliko želite da vam budu mekše i sočnije kore možete ih malo
natopiti voćnim sokom.
-Ja sam svaku koru namazala sa džemom od jagoda.
-U kremu sam dodala još 250 g posnog sira (quarka) i dobila sam
osvježavajuću laganu kremu.
Jos sam dodala 1 želatin fix koji sam samo umutila u kremu jer
naša slatka pavlaka nije baš čvrsta.
-Kod mene je samo sa sjeckanim jagodama i dodala sam vrlo malo
šumskog voća.
0 komentari :
Objavi komentar