Kad vam neko da ideju za ručak, pola posla je već riješeno.
Mi vam dajemo čak pet ideja za ukusan, a jeftin ručak za cijelu porodicu.
Tikvice se koriste u jako puno recepata, zato što ukus
tikvice ne remeti ostale sastojke. Nema veze da li je kombinujete sa ribom ili
mesom, ili u okviru vegetarijanskog recepta, tikvice se prilagođavaju, piše
Stvarukusa.rs.
Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna
dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritisak, vitamini C i A
sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje
holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog crijeva.
Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad
mozga, doprinose vitalnosti organizma. Predlažemo vam ovih pet jela od tikvica,
koji se spremaju brzo, a izuzetno su jeftina:
Mafini
sa tikvicama
Sastojci
·
700 g rendanih svježih tikvica
·
150 g otopljenog putera
·
kašičica šećera
·
kašičica soli
·
2 jaja
·
2 kašičice sode bikarbone
·
700 g brašna
·
200 g kačkavalja
·
malo mirođije
Priprema
Zagrijte rernu na 170 stepeni. Izmiješajte jaja i šećer,
pa dodajte tikvice i puter. Posebno izmiješajte brašno sa sodom bikarbonom i
malo soli, pa izmiješajte sa prethodnom smjesom. Na kraju dodajte izmrvljeni
sir i sve dobro izmiješajte. Podmažite kalupe za mafine, izlijte smjesu u njih
i pecite 25 – 30 minuta. Kada je pečeno, odozgo pospite rendani kačkavalj i
ukrasite sa malo mirođije.
Čips
od tikvica
Sastojci
·
tikvica srednje veličine
·
kašika maslinovog ulja
·
so
·
biber
·
mljevena paprika
Priprema
Tikvicu isijecite na tanke kolutove. Pomiješajte
maslinovo ulje, so, biber, mljevenu papriku. Kolutiće tikvica uvaljajte u
aromatizovano ulje i poredajte na pleh koji je obložen papirom za pečenje.
Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 25-30 minuta.
Pohovane
tikvice
Sastojci
·
2 veće tikvice (ili 3 manje)
·
3 jaja
·
3 česma bijelog luka
·
50 g sira (nije obavezno)
·
brašno
·
so ili začin od suhog povrća
·
svjež peršun
·
svježe začinsko bilje
Priprema
Oljuštiti tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo
oprati) i narendati. Dodati jaja, ispasirani bijeli luk, nasjeckani svježi
peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke.
Dodati so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). Kutlačom vaditi masu i
pržiti na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubrus
da bi se ocijedile od viška masnoće. Ukrasiti svježim začinskim biljem.
Punjene
tikvice
Sastojci
·
2-3 glavice crnog luka
·
2-3 česma bijelog luka
·
4-5 tikvica
·
2-3 fileta piletine (ili jedne pileće grudi)
·
aleva paprika
·
so
·
biber
·
kečap
·
2 dl kisele pavlake
Priprema
Na ulju propržite crni luk, dodajte bijeli luk, a tikvice
operite, isijecite ih po dužini i izdubite da se dobije oblik čamaca, pa
izdubljeni deo tikvica isjeckajte na kockice i dodajte u luk. Pileće meso
posebno skuhajte, isjeckajte na kockice i dodajte prethodnoj smjesi. Sve
zajedno dinstajte dok ne ispari sva voda, dodajte alevu papriku, posolite i
pobiberite. Punite tikvice ovom smjesom, poredajte ih u vatrostalnu činiju ili
pleh i prije pečenja ih prelijte kečapom. Kad tikvice budu skoro pečene,
izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom i vratiti u rernu da se još
malo zapeku.
Pečene
pljeskavice od tikvica
Sastojci
·
4 jajeta
·
1 kg tikvica
·
200-300 g mrvljenog sira
·
2 dl kisele pavlake
·
1,5 šoljica ulja
·
200 g griza
·
malo brašna
·
kašičica peršuna
·
kesica praška za pecivo
Priprema
Očistite tikvice, narendajte ih, posolite i stavite da se
ocijedi voda. U činiji umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, ulje, griz, prašak
za pecivo, zatim dodajte narendane tikvice, malo posolite, dodajte brašno i
peršun. Oblikujte pljeskavice od smjese i stavite u pleh na pek papir. Pecite
oko 30 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.
Uživajte!
0 komentari :
Objavi komentar