Uživajte
Uskoro veliki broj recepata
domaće i strane kuhinje.
Home » , » 5 BRZIH JELA OD TIKVICA: RUČAK ZA CIJELU PORODICU!

5 BRZIH JELA OD TIKVICA: RUČAK ZA CIJELU PORODICU!

Written By Hmm Njam Kuhaj on srijeda, 18. listopada 2017. | listopada 18, 2017


Kad vam neko da ideju za ručak, pola posla je već riješeno. Mi vam dajemo čak pet ideja za ukusan, a jeftin ručak za cijelu porodicu.
Tikvice se koriste u jako puno recepata, zato što ukus tikvice ne remeti ostale sastojke. Nema veze da li je kombinujete sa ribom ili mesom, ili u okviru vegetarijanskog recepta, tikvice se prilagođavaju, piše Stvarukusa.rs.
Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritisak, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog crijeva.
Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma. Predlažemo vam ovih pet jela od tikvica, koji se spremaju brzo, a izuzetno su jeftina:

Mafini sa tikvicama

Sastojci
·         700 g rendanih svježih tikvica
·         150 g otopljenog putera
·         kašičica šećera
·         kašičica soli
·         2 jaja
·         2 kašičice sode bikarbone
·         700 g brašna
·         200 g kačkavalja
·         malo mirođije

Priprema
Zagrijte rernu na 170 stepeni. Izmiješajte jaja i šećer, pa dodajte tikvice i puter. Posebno izmiješajte brašno sa sodom bikarbonom i malo soli, pa izmiješajte sa prethodnom smjesom. Na kraju dodajte izmrvljeni sir i sve dobro izmiješajte. Podmažite kalupe za mafine, izlijte smjesu u njih i pecite 25 – 30 minuta. Kada je pečeno, odozgo pospite rendani kačkavalj i ukrasite sa malo mirođije.

Čips od tikvica

Sastojci
·         tikvica srednje veličine
·         kašika maslinovog ulja
·         so
·         biber
·         mljevena paprika

Priprema
Tikvicu isijecite na tanke kolutove. Pomiješajte maslinovo ulje, so, biber, mljevenu papriku. Kolutiće tikvica uvaljajte u aromatizovano ulje i poredajte na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 25-30 minuta.

Pohovane tikvice

Sastojci
·         2 veće tikvice (ili 3 manje)
·         3 jaja
·         3 česma bijelog luka
·         50 g sira (nije obavezno)
·         brašno
·         so ili začin od suhog povrća
·         svjež peršun
·         svježe začinsko bilje

Priprema
Oljuštiti tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendati. Dodati jaja, ispasirani bijeli luk, nasjeckani svježi peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodati so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). Kutlačom vaditi masu i pržiti na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubrus da bi se ocijedile od viška masnoće. Ukrasiti svježim začinskim biljem.

Punjene tikvice

Sastojci
·         2-3 glavice crnog luka
·         2-3 česma bijelog luka
·         4-5 tikvica
·         2-3 fileta piletine (ili jedne pileće grudi)
·         aleva paprika
·         so
·         biber
·         kečap
·         2 dl kisele pavlake

Priprema
Na ulju propržite crni luk, dodajte bijeli luk, a tikvice operite, isijecite ih po dužini i izdubite da se dobije oblik čamaca, pa izdubljeni deo tikvica isjeckajte na kockice i dodajte u luk. Pileće meso posebno skuhajte, isjeckajte na kockice i dodajte prethodnoj smjesi. Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva voda, dodajte alevu papriku, posolite i pobiberite. Punite tikvice ovom smjesom, poredajte ih u vatrostalnu činiju ili pleh i prije pečenja ih prelijte kečapom. Kad tikvice budu skoro pečene, izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom i vratiti u rernu da se još malo zapeku.

Pečene pljeskavice od tikvica

Sastojci
·         4 jajeta
·         1 kg tikvica
·         200-300 g mrvljenog sira
·         2 dl kisele pavlake
·         1,5 šoljica ulja
·         200 g griza
·         malo brašna
·         kašičica peršuna
·         kesica praška za pecivo

Priprema
Očistite tikvice, narendajte ih, posolite i stavite da se ocijedi voda. U činiji umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, ulje, griz, prašak za pecivo, zatim dodajte narendane tikvice, malo posolite, dodajte brašno i peršun. Oblikujte pljeskavice od smjese i stavite u pleh na pek papir. Pecite oko 30 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni.


Uživajte!
SHARE

About Hmm Njam Kuhaj

0 komentari :

Objavi komentar