Uživajte
Uskoro veliki broj recepata
domaće i strane kuhinje.
Home » , » GRČKI HLJEB…PUNJEN, MEKAN ZAISTA PREUKUSAN

GRČKI HLJEB…PUNJEN, MEKAN ZAISTA PREUKUSAN

Written By Hmm Njam Kuhaj on srijeda, 18. listopada 2017. | listopada 18, 2017


Sastojci

·         500g brašna /može glatko ili miješano
·         1 kašika instant kvasca /ili pola svježeg
·         pola kašikice soli
·         na vrh noža šećera
·         1 kašika ulja
·         mlake vode koliko treba

Fil
·         200g feta sira
·         3 kašike maslinovog ulja (1 kašika za premazat zdjelu)
·         1 kašikica origana/majčina dušica

Premaz
·         1 žumanjak
·         3-4 kašike sezama

Priprema

1. Od sastojka zamijesite tijesto, jako je jednostavno kao tijesto za pizzu.Tijesto formirate u kuglu, pokrijete običnom kesom ili poklopcem i ostavite stajati 30-45 min da se tijesto digne . Razmrvite feta sir.
2. Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a možete kasnije i malo rukom da bude ne pretanko kao jufke ali ni predebelo tijesto .Premažete tijesto dobro maslinovim uljem a potom stavite ako želite origano a zatim feta sir .Na jednom dijelu, prema sebi, prstima napravite rupu do sredine kruga ,a potom sa obje ruke rolajte tijesto u veliku kobasu.Kad ste došli do kraja kobasu lagano rukama raširite.

3. Okruglu keramičku zdjelu za pečenje lagano nauljite .Stavite tijesto u puž, pazeći da se ne spoje krajevi. Pokrijete i pustite na toplom mjestu pola sata da se tijesto diže.Zagrijete pećnicu na 200C .Puža bogato namažete žumanjkom i pospete sezamom. Pecite puža negdje 35 min ili dok se ne počne micati po protvanu .Ako želite možete na dno zdjele staviti papir za pečenje.
SHARE

About Hmm Njam Kuhaj

0 komentari :

Objavi komentar