Sastojci
·
500g brašna /može glatko ili miješano
·
1 kašika instant kvasca /ili pola svježeg
·
pola kašikice soli
·
na vrh noža šećera
·
1 kašika ulja
·
mlake vode koliko treba
Fil
·
200g feta sira
·
3 kašike maslinovog ulja (1 kašika za
premazat zdjelu)
·
1 kašikica origana/majčina dušica
Premaz
·
1 žumanjak
·
3-4 kašike sezama
Priprema
1. Od sastojka zamijesite tijesto, jako je jednostavno
kao tijesto za pizzu.Tijesto formirate u kuglu, pokrijete običnom kesom ili
poklopcem i ostavite stajati 30-45 min da se tijesto digne . Razmrvite feta sir.
2. Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo
brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a možete kasnije i malo rukom da
bude ne pretanko kao jufke ali ni predebelo tijesto .Premažete tijesto dobro
maslinovim uljem a potom stavite ako želite origano a zatim feta sir .Na jednom
dijelu, prema sebi, prstima napravite rupu do sredine kruga ,a potom sa obje
ruke rolajte tijesto u veliku kobasu.Kad ste došli do kraja kobasu lagano
rukama raširite.
3. Okruglu keramičku zdjelu za pečenje lagano nauljite
.Stavite tijesto u puž, pazeći da se ne spoje krajevi. Pokrijete i pustite na
toplom mjestu pola sata da se tijesto diže.Zagrijete pećnicu na 200C .Puža
bogato namažete žumanjkom i pospete sezamom. Pecite puža negdje 35 min ili dok
se ne počne micati po protvanu .Ako želite možete na dno zdjele staviti papir
za pečenje.
0 komentari :
Objavi komentar