Sastojci
Za koru
·
300 g mljevenog keksa
·
200 g mljevenih oraha
·
100 g šećera u prahu
·
100 g maslaca ili margarina
·
2 dl soka od narandže
Za fil
·
1 l mlijeka
·
3 kesice pudinga od vanile
·
3 kašike gustina
·
200 g šećera
·
200 g maslaca ili margarina
·
2 kutije (250 gr) jafa keksa
·
300 gr malina
Za dekoraciju
·
šlag, slatka pavlaka ili čokoladna glazura
Priprema
Najprije skuhati fil.
Staviti na vatru 1 l mlijeka zajedno sa 200 grama šećera, odvojiti malo mlijeka od te količine i razmutiti puding i gustin. Kad mlijeko provri, skuhati puding i ostaviti da se prohladi.
Umutiti razmekšali margarin i dodavati kašiku po kašiku mlakog pudinga, mutiti mikserom dok se lijepo ne sjedini.
Dok se puding hladi, pripremiti koru.
Sve sastojke za koru staviti u činiju i sastaviti ih, najbolje rukom dok se fino ne sjedine. Sok postepeno dodavati, možda neće biti potrebno svih 2 dl.
Slaganje torte
Na tacnu za serviranje staviti obruč za tortu veličine 28 cm (može i manji a može i bez obruča, masa se fino oblikuje) i formirati koru rukom ili kašikom.
Na koru staviti malo fila, manje od 1/4, tek da se jafa keks za to lijepo “zalijepi”. Slagati keks sa čokoladnom stranom okrenutom na dole (keks se NE umače u sok jer na njega idu SMRZNUTE maline* koje će da puste sok).
Na keks staviti smrznute maline pa ostatak fila, tako što se polako stavlja kašika po kašika, ravnomjerno, da se prilikom premazivanja maline ne bi pomjerale.
Na tacnu za serviranje staviti obruč za tortu veličine 28 cm (može i manji a može i bez obruča, masa se fino oblikuje) i formirati koru rukom ili kašikom.
Na koru staviti malo fila, manje od 1/4, tek da se jafa keks za to lijepo “zalijepi”. Slagati keks sa čokoladnom stranom okrenutom na dole (keks se NE umače u sok jer na njega idu SMRZNUTE maline* koje će da puste sok).
Na keks staviti smrznute maline pa ostatak fila, tako što se polako stavlja kašika po kašika, ravnomjerno, da se prilikom premazivanja maline ne bi pomjerale.
Ukrasiti tortu šlagom ili staviti čokoladnu
glazuru.
Raspored slaganja kora / malo fila / jafa keks/ maline / ostatak fila / šlag
* Na naslovnoj fotografiji, torta je napravljena sa jaffa keksom sa ukusom višnje i prokuhanim voćnim filom – 500 g smrznutih malina i jagoda se prokuha sa 5 kašika šećera i jednom kesicom vanilin-pudinga razmućenom u 1 dl vode.
Brzo i jednostavno se priprema a divnog je ukusa.Raspored slaganja kora / malo fila / jafa keks/ maline / ostatak fila / šlag
* Na naslovnoj fotografiji, torta je napravljena sa jaffa keksom sa ukusom višnje i prokuhanim voćnim filom – 500 g smrznutih malina i jagoda se prokuha sa 5 kašika šećera i jednom kesicom vanilin-pudinga razmućenom u 1 dl vode.
Tortu dobro rashladiti, ljepše se siječe kada odstoji više sati u frižideru.
* Umjesto malina, mogu se staviti banane isječene na kolutove ali je onda ipak potrebno da se keks provuče kroz sok od narandže kako bi malo omekšao.
0 komentari :
Objavi komentar