Sastojci
·
1 pakovanje kora za pite, od 500 g
·
300 g mljevene plazme
·
3 jaja
·
5 kašika šećera
·
5 kašika ulja
·
ulje za prskanje kora
Preliv
·
1 l vode
·
800 g šećera
·
1 limun
Priprema
Prvo skuhajte preliv, stavite vodu i šećer da provri, zatim dodajte limun isječen na kolutove i kuhajte vagdu nekih 5 minuta, ne treba da bude gusta. Ohladite. Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, još malo umutiti i umiješati mljeveni keks. Smjesa će biti baš, baš gusta. Prebrojte kore i podijelite.. za svaki rolat vam treba tri kore (ja sam imala 6 rolata). Prvu koru poprskati uljem, staviti na nju drugu koru, poprskati i nju uljem i staviti treću koru. Na treću koru staviti smjesu od plazma keksa, uzdužno (teško se razmazuje, jer je gusta, pa ja prstima uz rub kore namjestim).
Čvrsto
zarolati i redati u blago nauljen pleh. Postupak ponoviti i sa ostatkom kora.
Rolate isjeći na željene veličine, prije pečenja, premazati blago uljem svaki
rolat u plehu i peći u prethodno ugrijanoj rerni na 180 stepeni, dok lijepo ne
porumeni. Vruću baklavu, preliti hladnim prelivom. Dobro ohladiti i uživati :).
Posluživanje
Najbolja je kada je doooobro ohlađena, nije preslatka, sočna i brzo se napravi.
0 komentari :
Objavi komentar