Uživajte
Uskoro veliki broj recepata
domaće i strane kuhinje.
Home » , » BAKLAVA SA PLAZMOM: Morate je probati jer je stvarno predobra!!

BAKLAVA SA PLAZMOM: Morate je probati jer je stvarno predobra!!

Written By Hmm Njam Kuhaj on četvrtak, 9. studenoga 2017. | studenoga 09, 2017


Sastojci

·         1 pakovanje kora za pite, od 500 g
·         300 g mljevene plazme
·         3 jaja
·         5 kašika šećera
·         5 kašika ulja
·         ulje za prskanje kora
Preliv
·         1 l vode
·         800 g šećera
·         1 limun

Priprema

Prvo skuhajte preliv, stavite vodu i šećer da provri, zatim dodajte limun isječen na kolutove i kuhajte vagdu nekih 5 minuta, ne treba da bude gusta. Ohladite. Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, još malo umutiti i umiješati mljeveni keks. Smjesa će biti baš, baš gusta. Prebrojte kore i podijelite.. za svaki rolat vam treba tri kore (ja sam imala 6 rolata). Prvu koru poprskati uljem, staviti na nju drugu koru, poprskati i nju uljem i staviti treću koru. Na treću koru staviti smjesu od plazma keksa, uzdužno (teško se razmazuje, jer je gusta, pa ja prstima uz rub kore namjestim).
Čvrsto zarolati i redati u blago nauljen pleh. Postupak ponoviti i sa ostatkom kora. Rolate isjeći na željene veličine, prije pečenja, premazati blago uljem svaki rolat u plehu i peći u prethodno ugrijanoj rerni na 180 stepeni, dok lijepo ne porumeni. Vruću baklavu, preliti hladnim prelivom. Dobro ohladiti i uživati :).

Posluživanje

Najbolja je kada je doooobro ohlađena, nije preslatka, sočna i brzo se napravi.
SHARE

About Hmm Njam Kuhaj

0 komentari :

Objavi komentar