Ako volite ovakve pite, svakako vam preporučujem, oduševit će vas!
Sastojci
·
500g kore za savijače
·
1 srednja glavica crvenog luka
·
500 g mljevenog mesa po izboru
·
3 srednja krompira
·
začini po ukusu sol, vegeta, biber
Preljev
·
3 jaja
·
1 dc ulja
·
1 čvrsti jogurt
·
2 dc mineralne vode
·
1 kašičica soli
Priprema
Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja.
U luk dodati mljeveno meso, posoliti, povegetiti i pobiberiti po ukusu i nastaviti pirjati još koju minutu.
Dok se meso pirja, oguliti krompir i izribati na krupnije. Krompir pomiješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru koju ste presavili na
pola. Tu koru premazite ponovo s malo ulja i na nju stavite drugu koru, opet
duplo.
Na
tu drugu koru raširite malo nadjeva koji pokrijete novom korom, pa opet nadjev
i tako redom dok nadjev ne potrošite. Zadnje dvije kore neka vam budu bez nadjeva
kao što ste i započeli.
Sad pitu isjecite na željenu veličinu i zalijte pripremljenim zaljevom. Nožem malo razmaknuti da pita bolje upije zaljev.
Zaljev
Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, mineralnu vodu i sol.
Ostaviti 30 minuta da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
Ostaviti 30 minuta da se listovi dobro natope a zatom staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180C dok lijepo ne porumeni.
Posluživanje
Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15-tak minuta i poslužite uz salatu po vašem izboru.
Prijatno!
0 komentari :
Objavi komentar