Nista bez dobre pite..
Tajna dobrog bureka skriva se u finom tijestu, dobro začinjenom punjenju i pravom omjeru količina između ova dva dijela.
Sastojci
TIJESTO
• 1 kg glatkog brašna
• 1 kašikica soli
• 1 do 2 kašikice ulja
• 3-4 dcl obične vode
NADJEV
• 1 kg mljevenog junećeg mesa
• 2 manje glavice crvenog luka
• 1 dcl vode
• sol i biber po želji
TIJESTO
• 1 kg glatkog brašna
• 1 kašikica soli
• 1 do 2 kašikice ulja
• 3-4 dcl obične vode
NADJEV
• 1 kg mljevenog junećeg mesa
• 2 manje glavice crvenog luka
• 1 dcl vode
• sol i biber po želji
Priprema
Mljeveno meso stavite u dublju posudu, dodajte joj sitno nasjeckani crveni luk, prstohvat soli i dosta bibera, pa sve zajedno dobro promiješajte. Na kraju dodajte 1 dcl vode da malo opustite smjesu.
• Sve sastojke za tijesto stavite u zdjelu i zamijesite. Izrađujte tijesto rukama sve dok se tijesto ne prestane lijepiti za površinu posude u kojoj se nalazi.
• Tijesto podijeliti na tri dijela. Na platnenom stolnjaku prvo malo razvucite svaku kuglicu tijesta valjkom, a onda ga rukama počnite razvlačiti.
• Povlačite tijesto od sredine prema rubu stola (veličine otprilike 25 x 30 centimetara) premažite ga uljem i ostavite da se tako odmara oko sat vremena. Tijesto bi trebalo biti razvučeno tako da je gotovo prozirno.
• Nejednake krajeve tijesta odrežite, tijesto prepolovite po dužoj strani, a uljem popršćite površinu. Na polovice tijesta stavite nadjev, zarolajte ga i stavite u posudu za pečenje koje ste premazali uljem.
• Vrh bureka premažite uljem i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 220 stepeni oko 45 minuta. Poslužite toplo, Prijatno!
Mljeveno meso stavite u dublju posudu, dodajte joj sitno nasjeckani crveni luk, prstohvat soli i dosta bibera, pa sve zajedno dobro promiješajte. Na kraju dodajte 1 dcl vode da malo opustite smjesu.
• Sve sastojke za tijesto stavite u zdjelu i zamijesite. Izrađujte tijesto rukama sve dok se tijesto ne prestane lijepiti za površinu posude u kojoj se nalazi.
• Tijesto podijeliti na tri dijela. Na platnenom stolnjaku prvo malo razvucite svaku kuglicu tijesta valjkom, a onda ga rukama počnite razvlačiti.
• Povlačite tijesto od sredine prema rubu stola (veličine otprilike 25 x 30 centimetara) premažite ga uljem i ostavite da se tako odmara oko sat vremena. Tijesto bi trebalo biti razvučeno tako da je gotovo prozirno.
• Nejednake krajeve tijesta odrežite, tijesto prepolovite po dužoj strani, a uljem popršćite površinu. Na polovice tijesta stavite nadjev, zarolajte ga i stavite u posudu za pečenje koje ste premazali uljem.
• Vrh bureka premažite uljem i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 220 stepeni oko 45 minuta. Poslužite toplo, Prijatno!
Drugi nacin
Burek možete napraviti i s gotovim tijestom za savijače s tim da se svaki list tijesta mora premazati s mješavinom nekoliko kapi ulja i nešto mlake vode.
Burek možete napraviti i s gotovim tijestom za savijače s tim da se svaki list tijesta mora premazati s mješavinom nekoliko kapi ulja i nešto mlake vode.
Za ovaj recept trebat će vam oko 600 grama mljevenog mesa. Kada se potroši svo meso i svi listovi za savijače, gornji se sloj treba zarezati, te preliti s dva decilitra mineralne vode i jednom kašikicom ulja prije nego što se stavi peći u rernu.
0 komentari :
Objavi komentar