Nemojte ih zanemariti jer su najbolje.
Sastojci
Tijesto
·
1 kg bijelog
brašna
·
2 vrećice
kvasca
·
1 kašika šećera
·
2 kašike soli
·
150 ml mlake
vode
·
500 ml mlakog
mlijeka
Priprema
Kvasac, šećer i jednu kašiku brašna staviti u mlaku vodu malo promiješati i ostaviti da se diže.
Brašno prosijemo i dodamo kvasac, mlijeko i sol te zamijesimo ne pretvrdo tijesto.
Tijesto ostavimo da se diže oko sat vremena.
Prebacimo na radnu površinu i od tijesta napravimo 7 loptica koje izradimo u glatke i okrugle loptice, pokrijemo ih krpom i ostavimo da se odstoje deset minuta.
Dlanom rastanjimo loptice u lepinice i stavimo na pekač u koji samo stavili pek papir.
Sa tupim dijelom noža napravimo kvadrate po lepinama, premažemo mlakom vodom te pokrijemo vlažnom krpom i jos jednom suhom preko.
Ovako pokrivene lepine trebaju da stoje barem pola sata.
Rernu zagrijemo na 250 stepeni i pečemo
lepine na drugoj mreži od vrha (znači
bolje je ako su lepine bliže gornjem grijaču, ljepše se napušu i peku)
Pečene lepine pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se ohlade prije rezanja.
Pečene lepine pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se ohlade prije rezanja.
Posluživanje
Ja sam pekla po dvije lepine zajedno u jednom pekaču.
Lepine su jako brzo gotove, oko desetak minuta im je poterbno za pečenje.
Lepine su jako brzo gotove, oko desetak minuta im je poterbno za pečenje.
0 komentari :
Objavi komentar