Uživajte
Uskoro veliki broj recepata
domaće i strane kuhinje.
Home » , , » Bosanske lepine

Bosanske lepine

Written By Hmm Njam Kuhaj on subota, 14. listopada 2017. | listopada 14, 2017


Nemojte ih zanemariti jer su najbolje.

Sastojci

Tijesto
·         1 kg bijelog brašna
·         2 vrećice kvasca
·         1 kašika šećera
·         2 kašike soli
·         150 ml mlake vode
·         500 ml mlakog mlijeka

Priprema

Kvasac, šećer i jednu kašiku brašna staviti u mlaku vodu malo promiješati i ostaviti da se diže.
Brašno prosijemo i dodamo kvasac, mlijeko i sol te zamijesimo ne pretvrdo tijesto.
Tijesto ostavimo da se diže oko sat vremena.
Prebacimo na radnu površinu i od tijesta napravimo 7 loptica koje izradimo u glatke i okrugle loptice, pokrijemo ih krpom i ostavimo da se odstoje deset minuta.
Dlanom rastanjimo loptice u lepinice i stavimo na pekač u koji samo stavili pek papir.
Sa tupim dijelom noža napravimo kvadrate po lepinama, premažemo mlakom vodom te pokrijemo vlažnom krpom i jos jednom suhom preko.
Ovako pokrivene lepine trebaju da stoje barem pola sata.
Rernu zagrijemo na 250 stepeni i pečemo lepine na drugoj mreži od vrha  (znači bolje je ako su lepine bliže gornjem grijaču, ljepše se napušu i peku)
Pečene lepine pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se ohlade prije rezanja.

Posluživanje

Ja sam pekla po dvije lepine zajedno u jednom pekaču.
Lepine su jako brzo gotove, oko desetak minuta im je poterbno za pečenje.
SHARE

About Hmm Njam Kuhaj

0 komentari :

Objavi komentar