Sastojci
Podloga:
·
24 kom oreo keksića (cca 250g)
·
125 g margarina
Sirni fil:
·
125 g quark sira (u sparu je topfen)
·
100 g sirnog ili mliječnog namaza
·
250 ml slatkog vrhnja
·
1 limun
·
3 kašike šećera
·
1 paketić vanilin šećera
·
1 paketić želatine (ili 6 pločica)
Mliječni fil:
·
1 l mlijeka
·
12 kašika gustina
·
6 kašika šećera
·
2 paketića vanilin šećera
·
200 g margarina
·
8 oreo keksića
·
4-5 kašika Nutelle
Priprema
Za podlogu treba nožem odvojiti bijelo punjenje od 24 oreo keksića i staviti u posebnu posudu. Odvojene keksiće izmrviti i pomiješati sa 125 g rastopljenog margarina. Smjesu staviti u kalup za torte i ravnomjerno utisnuti po dnu kaplupa te staviti u hladnjak dok se pripremaju ostale smjese.
Od
1 l mlijeka odvojiti 8 dl i staviti kuhati, a u 2 dl pomiješati 12 kašika gustina, 6 kašika
šećera i 2 vanilin šećera. Mliječna krema priprema se kao puding tj.
smjesa od gustina treba se umiješati pjenjačom u 8 dl uzavrelog mlijeka. Smjesu
kuhati minutu dvije i odmah maknuti na stranu te ostaviti da se ohladi. S
vremena na vrijeme promiješati kako se ne bi stvarale grudvice. U ohlađenu
smjesu kasnije mikserom umiješati 200 g margarina. Dok
se mliječna smjesa hladi, u jednoj posudi čvrsto izmiješati 250 ml slatkog
vrhnja. Pripremiti
želatinu prema uputama na pakiranju. U
drugu posudu lagano izmiksati 125g quarka, 100g sirnog namaza, 3 kašike šećera, sok od 1 limuna i 1 vanilin
šećer. Na kraju dodati rastopljenu želatinu i lagano promiješati sve zajedno. U
sirnu smjesu dodati šlag i lagano pjenjačom to izmješati. Smjesu
izliti u kalup na stisnutu podlogu i sve staviti u hladnjak.
Mliječnu smjesu podijeliti u dva jednaka dijela. U
prvi dio umiksati bijelo punjenje iz oreo keksića i nadrobiti 8 cijelih oreo
keksića (ako ih režete nožem da budu velićine 1/4 ili 1/8 oreo keksa). Preliti
smjesu preko sirnog fila i staviti u hladnjak. U
drugu polovicu mliječnog fila umiksati 4-5 kašika
nutelle. To može biti više ili manje, bitno je da smjesa dobije
nutellastu boju. Preliti
smjesu preko oreo fila i staviti u hladnjak na min 4 sata (najbolje ostaviti
preko noći).
Posluživanje
Poslužiti dobro rashlađeno. Torta treba biti barem 4h u hladnjaku, a najbolje je ostaviti je preko noći.
Prije posluživanja, tortu možete još ukrasiti mrvicama oreo keksića ili šlagom.
I još
nekoliko savjeta
–
kada kuhate mliječnu kremu, ona se radi kao puding i nakon otprilike
minutu-dvije-tri se i stisne kao puding (ispadne možda malo rjeđe i to je ok).
Nakon što se ohladi i u nju doda margarin dobit će teksturu kakvu treba.
–
ako inače ne jedete želatinu možete umjesto nje koristiti šlagfix.
–
raspored slojeva moježete raditi proizvoljno. Ja sam prvo stavljara sirni sloj
jer je po teksturi “teži” od mliječnog i bilo me strah da bi sir mogao potonuti
u mlječnu smjesu. I drugi razlog je bilo iskorištavanje vremena. Dok sam čekala
da mi se mliječni fill ohladi bilo mi je zgodno smućkati sirni fil i staviti ga
na hlađenje. Ali kažem, možete redosljed raditi kako želite i kako imate
vremena.
0 komentari :
Objavi komentar